Døre og vinduer

 
 

Døre, de runde vinduer og de yderste glasfacader

Alle døre, vinduer og glasfacader byggede vi selv for at holde byggeomkostningerne nede. Dørene består af regler og glas, vinduerne af forskallingsbrædder og glas, og de yderste facader er bygget af de bærende stolper som rammer. Man kunne have købt døre og vinduer færdiglavede hvis man ville spare tid, men vi foretrak den billige og selvlavede løsning. Materialerne er billige, men ellers er der ikke noget anderledes ved vores døre og vinduer, end ganske almindelige. Den inderste glasfacade ved sydsiden derimod er bygget så den fungerer som ventilationssystem.

Ventilationsvinduer (glasfacader inderst)

Ventilations vinduerne sidder mellem huset og drivhuset, og fungerer som husets ventilationssystem. Ventilationen er ikke drevet af el men via selvcirkulation som opstår på grund af den måde glasfacaden er bygget op. Den består af to lag ruder hvor der inderst er termoruder (som i sig selv er to ruder med luft imellem) og et lag hærdet glas uden på. Det yderste lag er placeret sådan at der er et hul langs bunden af ruden, så der kan komme luft ind. Det inderste lag er placeret sådan at der er et tilsvarende hul i toppen. Når luften imellem de to ruder bliver varmet op af solen og varmen fra huset, stiger den varmeste luft op og ind i huset gennem hullet i den inderste rude. Det skaber et træk så der bliver suget ny frisk luft ind gennem hullet i bunden af den yderste rude og giver dermed en kontinuerlig strøm af frisk men opvarmet luft ind i huset.

 

Oprindeligt blev ventilationsvinduer opfundet i Rusland og skydes til at være ca. 200 år gammel. Man har fundet systemer i vinterpaladset i Sct. Petersborg der viser at man allerede dengang tænkte sig om i forhold til isolering og ventilation - og også derfor kaldte man før i tiden vinduerne for russer-vinduer. Siden da blev teknikken af uvisse årsager glemt og stort set ikke brugt siden! Nu kommer det stille og roligt tilbage - også indenfor bredere bygge kredse.

 

Da huset er godt isoleret og er skærmet af fra to sider af henholdsvis drivhuset foran og klimaskærmen bagved, har huset - på trods af åndbare vægge - godt af ventilation. Med disse ventilationsvinduer får man ventileret på en enkel og billig måde som er gratis at drive, selvkørende og næsten uden varmetab. Glassene koster ikke ret meget uden rammer, sammenlignet med dem man køber færdiglavet i ramme og det ekstra lag giver hverken særligt meget ekstraarbejde eller de store ekstra udgifter. Til gengæld får man et rigtig godt indeklima.

 

Døre og vinduer (9 of 14).jpg

Når man som os, monterer ruder på hele stammer som slår sig efterhånden som de tørrer ud, er det en god ide at sørge for at ruderne alle steder kun er i kontakt med tætsluttende materialer. Vi satte tætningslister alle de steder ruderne er i kontakt med træ så de holder tæt selvom træet giver sig med tiden. Det yderste lag hærdet glas stillede vi på nogle små stykker plastik så det blev løftet op forneden. På den måde blev det løftet fra glasset samtidig med at der kom det hul vi ønskede langs bunden. Vi bestilte glassene i en sådan størrelse, at der var plads til at sætte skruer i stolperne i mellem glassene. Vi satte så tætningslister på ydersiden af glassene også og monterede dem ved at klemme dem fast med træ. Det inderste lag med et forskallingsbræt, som samtidig skabte et mellemrum mellem de to lag og det yderste lag med afsavede skaller af træstammerne. Slutresultatet giver en række lag hvor termoglas er sat uden på træstammerne, på den side hvor der er savet en skal af. De er monteret fast med et forskallingsbræt hvor der uden på forskallingsbrædderne er sat et lag hærdet glas monteret fast med de afsavede skaller. Det gør at stammerne bevare udseendet som hele stammer selvom de holder på to lag glas.

Som tommelfingerregel skal man have minimum 20 cm2 pr. m2 rude for at vinduet ventilerer tilfredsstillende. Vores glas er hver 2,5 m høje og 1 m bredde hvilket betyder at vi skal have et hul på minimum 50 cm2. Vi lavede et hul på 0,6 cm, 1 m langt, så vi fik et hul på 60 cm2. Det gjorde vi fordi vi så fik så kraftigt et træk at vi kunne sætte et insekt filter på foran hullet, så der ikke kommer insekter ind og sidde mellem ruderne. Filteret lavede vi med et simpelt stykke sportstape kaldet englehud.

Materialer og økonomi

  • Glas: I alt ca. 25.000 kr. (vi brugte 21 stk. hærdet glas og 7 stk. termoruder).

  • Regler til døre: 8-9 kr meteren.