El-system

 
 

 

Elsystemet er bygget op over to forskellige systemer. Solceller ved sydsidens facade producerer strømmen om sommeren og Termoelektriske Generatorer (TEG) tilknyttet pillefyret, producerer strømmen om vinteren.

Om sommeren og andre solrige måneder får vi energi fra 6 solcellepaneler på hver 200 w, hvilket giver 1,2 kw i timen, når solen skinner. Det kan sagtens dække forbrug til belysning, elektronik og køleskab - og hvis huset lå mere frit fra træer, kunne det også dække fryser og vaskemaskine. Omkring oktober/november nedsættes produktionen fordi solen varmer mindre og det passer med at vi skal til at fyre op i ovnen for at få varme i huset.

De solceller vi fik fat i har en effektivitet på 10-12% udnyttelse af den solernergi der kommer ind, hvilket er forholdsvis højt for solceller. Selvom solcellerne er dyre at producerer og overhovedet ikke er affaldsfri giver det god mening at udnytte den energi der er til rådighed fra naturens side fordi det om noget er bæredygtigt at udnytte den energi der allerede er produceret og er til rådighed gratis i uendelige mængder. Der er i gang med en udvikling af solceller lavet af organisk materiale men endnu har de kun en udnyttelseseffektivitet på 8-10% men det skal nok komme.

 

I pillefyret kommer vi op på en temperatur på ca.250-300 grader når vi fyre. Helt tæt op af ovnen placerer vi en radiator med vand i. Vandet i radiatoren vil have en gennemsnitstemperatur på ca. 30 grader (50 grader når det selvcirkulerer op til varmtvandsbeholderen, og 15-20 grader når det kommer tilbage). Imellem de to flader - ovnen og radiatoren - placerer vi de termoelektriske generatorceller som producere elektricitet via temperaturforskellen på deres ene og deres anden side. Hovedårsagen til at TEG-celler ikke er specielt udbredte, er at deres effektivitet er nede på 5%. Men da det er en måde at udnytte energi der allerede er til stede betyder effektiviteten kun noget i forhold til forbruget og til vores lille forbrug burde det være rigeligt.

Et problem der kan opstå er i midlertidig at vi kan risikere at skulle fyre for åbne vinduer for at have nok strøm fordi TEG-cellerne kun producerer strøm når ovnen er tændt men det er med til at øge bevidstheden om ens forbrug så det ser vi som en del af tankegangen bag huset.

 

Økonomi, Materialer og værktøj

  • Solceller: 2.000 kr. (Normalpris er 12.000 kr - men vi fik en prøvemodel og et godt tilbud. Ovnen er udviklet og bygget af smede- og maskinværkstedet Hekla).

  • TEG-celler: Vides ikke endnu ...

  • El-installation: Vides ikke endnu ...

  • Kabler mm., 2.000-3.000 kr (inkl. stikdåser, vandrør, el-ledninger osv.).

  • Batterier til opbevaring af strøm: ca. 3.000 kr (2 stk. á 1.500 kr).