Gavle

 
 

Kalmarbrædder og ventilation

 

Husets gavle, ovenover og bag ved halmvæggene, valgte vi at lukke til med kalmarbrædder, sat på i en vifteform. En del af brædderne kom fra vores egen skovning, hvor stammerne via et transportabelt savværk, blev skåret ud. Andre brædder måtte vi købe udefra, da vi ellers ikke ville have nok, og ikke havde tid til at hente og skære flere selv. De stammer fra rødgran ligesom de bærende stolper så det ser ensartet ud. I midten af gavlen sidder brædderne på hængsler så de kan bruges som udluftning og brandsikring.

 

Kalmarbrædder er billige og har et meget naturligt look fordi siderne ikke er skåret til og de dermed har bark på og bugter sig som træet gjorde det inden det blev fældet. Vifteformen lavede vi således at brædderne overlapper hinanden og følger hinanden foroven men er uens forneden for ikke at gøre huset alt for ordentligt og lige. På den måde efterligner det en fuglevinge med en lige kant foroven og lidt forskellige fjer forneden så det er med til at gøre huset levende i sit udtryk.

 

Vi satte brædderne på så de lapper over hinanden og nogenlunde følger vinklen fra buerne på klimaskærmen så det gør huset og klimaskærmen sammenhængende. De midterste af brædderne satte vi på lodret med hængsler og tilkoblede et åben-lukke system der gør, at de kan bruges som udluftning af loftrummet. Disse reguleres af en gaspatron, der af brandmæssige årsager styres fra indgangen i drivhuset. Det gør, at man både kan nedkøle rummet på varme sommerdage og åbne udluftningen nedefra, i tilfælde af brand eller røgudvikling.

Økonomi og materialer

  • Gavle: Lavet delvist med kalmarbrædder fra vores egen skovning og delvist købt gennem Kalle Balle Byg. I alt 2000 kr oveni det vi selv producerede. Se priser for træ og savværk under afsnittet “Skovning”.

  • En del skruer.

  • Gaspatroner: I alt ca. 3.000 kr

  • Hængsler: I alt ca. 300-400 kr.