Gulv

 
 

 

Gulvet i huset er bygget op af tre lag. først et lag af en blanding af ler og sand. derefter et lag af rent sand. Og til sidst træklodser lagt som selve gulvet.

Alle materialerne til gulvet er billige naturmaterialer som derfor er både affaldsfri og meget energivenlig i produktionen. I det her tilfælde var det også en løsning der kun kræver et minimum af arbejde.

Ler og sand-blandingen er den samme som vi bruger til vores vægge så det koster meget lidt ekstra og giver ikke ekstra arbejde med at anskaffe det da vi skulle bruge noget alligevel. Leret er et restprodukt fra grusgravene når de vasker silt, sand og ler ud af gruset. Derfor kan man ofte få lov til at hente det gratis hvis man ellers kan komme ned til det. De små mængder ler vi skulle bruge til væggene kunne vi hente i spande og murerbaljer, men i større mængder kan det være svært at komme ud til. Sandet kan man få billigt i grusgravene selvom de ikke altid er så imødekommende, da det er alt for små mængder man skal bruge til sådan et hus. Med både ler og sand gælder det at det kan betale sig at hente det selv så man slipper for at skulle betale for transport, da det koster det sammen uanset mængde. Transporten er som regel det dyreste når man ikke skal have større portioner. Man skal bare være opmærksom på at man har en god trailer og at man ikke overbelaster den. Hvis man fylder den op kan man overlæsse den med fire-fem gange den vægt den er beregnet til, så hellere tage et par ture.

Det sand vi fik fat i indeholdte 10% ler, og til gulvet var det et fint blandingsforhold. Hvis vi ville have lavet et decideret lergulv skulle der have været mere ler i men eftersom vi lagde sand og træklodser ovenpå betød det ikke noget og vi behøvede dermed ikke at tilsætte ekstra ler. Lergulvet lukker af nedefra for det luft der ellers kan sive op igennem muslinge fundamentet og så hjælper til med at stabilisere temperaturen i huset, i kraft af den store masse der bliver varmet langsomt op og afgiver varmen igen lige så langsomt. Så hvis der f.eks. er 20 grader i huset, så holdes temperaturen på samme niveau i lang tid. Når blandingen stampes bliver den meget hård og stabil og fungerer derfor fint som bund til gulv.

Sandet lægges ovenpå for at gøre det fuldstændigt jævnt og for at træklodserne ovenpå kan ligge stabilt når de først har sat sig. Samtidig forhindrer det eventuel fugt fra leret i at komme i kontakt med træklodserne.

Ovenpå sandet lagde vi så gulvet af træklodser, som var genbrug og oprindeligt var affaldstræ fra en spærefabrik som sidst har været brugt som gulv i et andet hus som fik et nyt. Så det var ikke bare en billig løsning men en gratis løsning. Genbrug af andet træ er en både økonomisk og bæredygtig løsning men hvis man ikke lige kan skaffe noget lignende kan man bruge gulvplanker som alternativ.

 

vandingsystem (1 of 10).jpg

Direkte oven på fundamentet af muslingeskaller lagde vi blandingen af ler og sand som vi løbende strøg plant med en regel efterhånden som vi kom fremad. Man kan bruge et hvilket som helst lige bræt som afretter-bræt men det er vigtig under denne del af processen, ikke at gå på det, da fodspor vil skabe buler og ujævnheder når det senere skal vibreres. Da hele arealet var dækket og gjort plant vibrerede vi det ned med en pladevibrator. Det viste sig dog, at vores pladevibrator ikke var stærk nok og vi måtte derfor tage en jordstamper i brug, hvilket var tidskrævende, fysisk hårdt og ikke efterlod gulvet plant. Havde vi haft en pladevibrator på 400 kg havde det ikke været noget problem men det betød ikke noget for slutresultatet da sandlaget alligevel jævnede ujævnhederne ud. Det vigtigste var at lersandet blev stampet inden det tørrede ud for når det først tørre ud er det ikke til at have med at gøre.

 

Det tager ikke meget tid at lave et sådan et gulv og kræver meget lidt øvelse. Men der er en ting der er meget vigtigt at huske. Fordi træet udvider sig når det er fugtigt, skal man i kanten, hvor gulv møder væg, have en blød kant der kan klemmes og udvide sig, hele vejen rundt. Ellers vil man risikere at gulvet løfter sig, hvis der bliver fugtigt i rummet og så er der ikke andet at gøre end at pille hele lortet op!

 

Økonomi, Materialer og værktøj

  • Sand: Ca. 100 kr (i alt ca. 2 m3, 50 kr. pr. m3).

  • Ler: Gratis. Vi bjergede det i grusgrav efter aftale.

  • Trægulv/klodser: Gratis genbrug.